Levende lys

Levende lys er populære blandt danskerne, og det giver et ekstra behov for at sikre et godt indeklima. Hvor meget et lys soder, afhænger både af kvaliteten af materialerne og af den måde, det brændes på.

 Det kan du gøre

Som forbruger er der nogle gode råd, du kan følge for at undgå gener og skader ved levende lys:

- Hold altid levende lys under opsyn.
- Placer lys med min. 10 centimeters afstand.
- Hold vægen på max. 1 cm.
- Skær kanten på bloklyset ned til max. ½ cm.
- Bloklys bør brænde mindst fire timer ad gangen.
- Placer altid lys på et brandsikkert underlag.
- Hold området omkring vægen fri for urenheder.
- Sluk lys, der brænder unormalt.
- Vær sikker på, at lyset er helt slukket, før lokalet forlades.
- Luft altid grundigt ud, når lysene er slukket.

Alle lys soder og løber, hvis de udsættes for selv minimal træk. Lys med metal, lak og glimmer kan sode mere, og her bør man være ekstra opmærksom på urenheder i vægeskålen. Brænder man bloklys i for korte perioder, vil flammen brænde ned i et hul og begynde at sode.

Det gør vi

EU har siden 2005 haft en sikkerhedsstandard for, hvor meget et lys bør sode, men der er ingen lovkrav om at overholde grænsen. Derfor kræver vi i Coop, at lys der sælges i vores butikker, overholder de frivillige sikkerhedsstandarder, samt at leverandørerne løbende udfører test for at sikre, at krav overholdes og kvaliteten er i orden. Et lys er nemlig ikke ”bare” et lys, men en hel videnskab. Både materialerne til vægen og selve lyset, fremstillingsmåden og størrelsen har betydning for mængden af sod, et lys afgiver.

En sodtest foregår ved, at man lader et lys brænde under en glasplade i 3 gange 4 timer. Derefter gennemlyser man pladen og analyserer mængden af partikler, der er blevet afsat. Lyset får så et såkaldt sod-indeks, og for at overholde EU’s grænse skal gennemsitsværdien i 3 tests være under 1.1. Vi stiller som krav til vores eget mærke Ideas Daily, at værdien aldrig må overstige 1 og tjekker også ved stikprøve, at det overholdes.

Coop var blandt de første til at stille krav til stearinlys. EU’s sikkerhedsstandard kom i 2005, og til at begynde med udførte vi sodtest på hovedkontoret og afviste ofte lys, der ikke levede op til kravene. Siden er der sket en positiv udvikling på området, og i dag tester alle vores leverandører selv lysene, inden de kommer i produktion.

For at tage hensyn til indeklima og risiko for allergi, sælger vi desuden ikke lys, der indeholder parfume.