Salmonella

Coop var de første til at tilbyde salmonellafri kyllinger. Men der er ikke noget, der hedder nul-risiko, og derfor bør man stadig være opmærksom på god køkkenhygiejne.

Din Garanti Salmonellafri

Allerede i 1993 lancerede Coop salmonellafri kyllinger som de første i dansk detailhandel. For at kunne anprise kyllinger som salmonellafri skal man undersøge hver enkelt kyllingeflok både før og efter slagtning.

I starten var de salmonellafri kyllinger en specialvare, som vi måtte købe i Sverige, da de danske slagterier ikke havde noget særlig godt salmonella-niveau på daværende tidspunkt. Men den danske kyllingebranche fik iværksat en salmonellahandlingsplan, som betød, at niveauet over årene faldt betydeligt. Efterhånden som det har været muligt for Coop at købe større mængder salmonellafri kyllinger, har vi valgt udelukkende at købe disse. Og i dag er alle de ferske kyllinger, som vi køber, salmonellafri.

Kalkuner

Når det drejer sig om kalkuner, er vi desværre ikke i en situation, hvor vi kan skaffe helt salmonellafri varer. De seneste par år har der ikke været kommerciel kalkunslagtning i Danmark, men heller ikke før det sidste kalkunslagteri blev lukket, var det muligt at få salmonellafri kalkuner.

Vi har derfor valgt at købe kalkunbryst i Tyskland. Men selv om der er kontrol med kalkunerne både før og efter slagtning, kan vi ikke få en vare, som er garanteret salmonellafri. I fremtiden håber vi selvfølgelig også at kunne tilbyde salmonellafri kalkuner.

Uanset om det er erklæret salmonellafrit, bør man altid holde god køkkenhygiejne og gennemstege kødet, for med råt kød er der desværre ikke noget, der hedder nul-risiko.

Håndtering af råt fjerkrækød:

  • • Håndtering af fjerkræ kræver god køkkenhygiejne
  • • Hold altid råt kød adskilt fra øvrige madvarer
  • • Undgå, at saften drypper ned på andre madvarer i  køleskabet
  • • Smid straks emballagen væk efter udpakning, og vask hænder omhyggeligt, før andre madvarer håndteres
  • • Fjerkræ skal altid gennemsteges, til kødsaften er klar

Fakta om salmonella

Salmonella er en tarmbakterie, der forekommer vidt udbredt i naturen. Den kan findes i æg, fjerkræ, svine- og oksekød. Bakterierne kan også findes i fisk, rå grøntsager, frugt samt blandt visse kæledyr.

Der findes mere end 2400 typer salmonella. De hyppigste arter hos mennesker er Salmonella typhimurium og Salmonella enteriditis. Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og evt. kvalme og opkastninger. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan sygdommen vare længere. Nogle af salmonellatyperne er resistente over for antibiotika, herunder den særlig multiresistente Salmonella DT 104. Bakterien dør ved +70-72 C, hvilket gør, at den ikke overlever kogning og stegning.