Sikker tilberedning

Med almindelig god køkkenhygiejne kan man undgå sundhedsrisikoen ved de fleste fødevarer. I Coop har vi valgt at sætte en anvisning på de fødevarer, der kan have en særlig risiko.

Sikker tilberedning

Varer, som kan være forbundet med en særlig risiko, har Coop valgt at mærke med en anvisning om sikker håndtering og tilberedning. Hvis man følger anvisningen, er der ikke længere en smittefare ved at spise fødevarerne – den bliver uskadeliggjort ved tilberedningen.

Men på trods af, at man hjemme i køkkenet selv kan uskadeliggøre bakterierne (ved gennemstegning og omhyggelig køkkenhygiejne), påtager vi os alligevel et ansvar for hele tiden at skaffe renere og mere sikre varer.

Vi ser hygiejne-anvisninger som den “næstbedste” løsning. Den bedste løsning er selvfølgelig at skaffe varer, som er risikofri, men i visse tilfælde er det ikke praktisk muligt. I hvert fald ikke, hvis man vil undgå metoder som f.eks. bestråling.

Anvisninger om hygiejne

Æg

Æg og retter med æg skal altid opvarmes til mindst 75 °C på grund af risiko for salmonella og andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Til koldskål, hjemmelavet is og andre retter, der ikke opvarmes til 75 °C, skal anvendes pasteuriserede æg.

Bemærk, at blødkogte æg og spejlæg ikke opvarmes til +75 °C. Smag aldrig på rå fars og kagedej.

Smid æggeskallerne væk, sæt æggebakken på plads og vask hænderne, inden madlavningen fortsættes.

Østers

Levende østers kan indeholde sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Sygdomsrisikoen kan undgås ved opvarmning til 75 °C.

Frosne bær

Hvis frosne bær anvendes til retter, der ikke varmebehandles, bør bærrene have et opkog før anvendelsen.

Hakket kød og kødfars

Hakket kød og kødfars skal gennemsteges til en centrumstemperatur på 70 °C.

Tatar

Kød, der spises råt, kan i visse tilfælde overføre sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Sygdomsrisikoen ved hakket kød kan undgås ved opvarmning til 70 °C.

Fjerkræ

Håndtering af fjerkræ kræver god køkkenhygiejne. Hold altid fersk kød adskilt fra andre madvarer. Smid straks emballagen væk efter udpakning, og vask hænder omhyggeligt inden andre madvarer håndteres.

Vildt

Fersk kød fra vildt skal altid holdes adskilt fra øvrige madvarer. Gennemsteg altid vildt. Smid altid straks emballagen væk efter udpakning og vask hænder før håndtering af andre madvarer.