Total udfasning af Triclosan


Triclosan er et bakteriedræbende og antibakterielt stof. Det har været brugt hyppigt i rengøringsmidler og håndsæber, samt desinfektionsmidler. Men i Danmark er det i dag kun tilsat få ganske deodoranter, håndsæber og tandpasta-produkter.

Triclosan mistænkes for at kunne give resistens hos bakterier, være miljøskadeligt og for at være hormonforstyrrende. Det er bl.a. for nylig påvist, at triclosan har en forstyrrende og negativ effekt på sædceller. Hver især udgør produkterne dog formentlig ikke en fare. Og Miljøstyrelsen vurderer, at produkter, der er i dag i handlen, ikke vil udgøre en sundhedsrisiko.

Imidlertid er Triclosan i de fleste tilfælde overflødigt, fordi en egentlig desinficerende virkning ikke er nødvendig i produkter til normal privat brug.  På den baggrund mener Coop, at der er god grund til at anvende forsigtighedsprincippet og undgå triclosan.

Coop har haft et totalt forbud mod triclosan siden 2005. Vi har løbende fulgt op på forbuddet hos leverandørerne. Forbuddet gælder både i vores egne varemærker og mærkevarer. Der har dog været en enkelt undtagelse i form af Colgate Total Tandpasta.   I samarbejde med Colgate har vi nu fundet et alternativ til denne tandpasta og vi sælger derfor ikke Colgate Total mere.

Læs mere om vore samlede strategi mod mistænkt kemi: Det beskidte dusin (www.coop.dk/godkemi)