1844-1899

Verdens første brugsforening opstod i 1844 i England, da en gruppe vævere i Rochdale nord for Manchester gik sammen i en forening, så de kunne købe sukker, mel og smør til fordelagtige priser. De principper, som væverne i 1844 blev enige om, er stadig fundamentet i brugsforeningsbevægelsen i dag.

Hans Christian Sonne

I Danmark blev provsten Hans Christian Sonne inspireret af de engelske vævere. I 1866 stiftede han ”Thisted kjøbstads Arbejderforening”. Det blev starten på hele den danske brugsforeningsbevægelse.

FDB stiftet i 1896 med formand Severin Jørgensen

I 1896 blev FDB stiftet. Det skete ved sammenslutningen af de jyske og sjællandske fællesforeninger. FDBs første formand blev Severin Jørgensen. Han var formand indtil 1914 og fortsatte i bestyrelsen indtil 1926. FDB er en forkortelse for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger.

Kafferisteri var FDBs første virksomhed – Cirkel Kaffe blev til

Et år efter sammenslutningen oprettede FDB sin første virksomhed. Det var et kafferisteri i Kolding. Flere fabrikker kom til. Produktionen blev meget forskelligartet. Der blev produceret chokolade, tobak, reb, sæbe, træsko og margarine. En lang række klassiske mærker blev lanceret. Enkelte af dem findes stadig f.eks. Cirkel Kaffe.

Severin Jørgensen