Global Compact

Global Compact titelbillede

Som den første dagligvarevirksomhed i Danmark tilsluttede Coop sig i 2008 Global Compact der er FNs initiativ for virksomheders sociale ansvar.

Introduktion

Global Compact er i dag verdens største frivillige initiativ med hensyn til virksomhedernes sociale ansvar med 10.000 registrerede deltagere fra mere end 130 lande. Kernen i Global Compact er 10 principper vedrørende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, som virksomhederne opfordres til at støtte ”inden for deres indflydelsessfære”. De 10 principper kan betragtes som nogle fælles grundlæggende værdier, der er baseret på internationale normer og konventioner.

Global Compact blev officielt lanceret i FNs hovedkontor i New York i juli 2000 på initiativ fra FN’s daværende generalsekretær Kofi Annan. Formålet med Global Compact er at gøre de 10 principper mainstream for virksomheders måder at operere på over hele verden, (samt at igangsætte handlinger der støtter de såkaldte ”2015 mål”). Ideen med Global Compact er at skabe en platform for en konstruktiv dialog mellem virksomheder, NGO’er, akademiske institutioner, erhvervssammenslutninger, fagforeninger m.m. om hvordan de 10 principper bedst kan implementeres, og således skabe rum for sparring, læring og dialog deltagerne imellem.

Da vi i Coop tilsluttede os FN-initiativet skrev vi under på, at vi vil iværksætte forandringer i vores operationer, sådan at Global Compact og dens principper bliver en integreret del af vores strategi, kultur og daglige handlinger. Vi forpligtede os samtidig til at måle på, hvordan vores arbejde med ansvarlighed skrider frem, og til at fortælle vores interessenter om resultaterne af vores arbejde i form af en årlig ”Communication on Progress” rapport. Vores første ansvarlighedsrapport dækkede år 2009, og nærværende rapport er nummer tre i rækken af de rapporter vi fremover offentliggør en gang om året.

Formålet med disse rapporter er at lægge op til dialog med vores interessenter samt at skabe synlighed og transparens om det ansvarlighedsarbejde vi udfører. Målgruppen for nærværende rapport er således vores interessenter, det være sig medarbejdere, NGO’ere, leverandører, medier, kunder, samarbejdspartnere etc. Det er Jer, der skal være med til at vurdere, om vi er på rette vej, og derfor vil vi også gerne høre jeres mening, og jeres forslag til mulige indsatsområder i fremtiden.

Under ”Coops arbejde med de 10 principper” har vi listet nogle eksempler på, hvordan vi i Coop arbejder med Global Compacts principper.

(Evt. kan der køre et vindue med Global Compacts 10 principper, som vi så til præsentationen hos Grey med de 10 klimaråd. I tilfælde af at der er stemning for dette kommer her de Global Compacts 10 principper:)

De 10 principper

Global Compacts ti principper

  1. Virksomheden bør støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder
  2. Virksomheden bør sikre, at den ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne
  3. Virksomheden bør opretholde foreningsfriheden og effektivt anerkende retten til kollektiv forhandling
  4. Virksomheden bør støtte udryddelsen af alle former for tvangsarbejde
  5. Virksomheden bør støtte effektiv afskaffelse af børnearbejde
  6. Virksomheden bør afskaffe diskrimination i relation til arbejds- og ansættelsesforhold
  7. Virksomheden bør støtte en forsigtighedstilgang til miljømæssige udfordringer
  8. Virksomheden bør tage initiativ til at fremme større miljømæssig ansvarlighed
  9. Virksomheden bør opfordre til udvikling og spredning af miljøvenlige teknologier
  10. Virksomheden bør modarbejde alle former for korruption, herunder afpresning og bestikkelse