Uddannelse og udvikling

HR titelbillede

Uddannelse og udvikling af vores medarbejdere er nøglen til succes - både som forretning og som arbejdsplads i et moderne videnssamfund. En stor del af HR’s arbejde har således fokus på at dygtiggøre og udvikle vores medarbejdere i deres nuværende jobfunktion, eller så de kan varetage et nyt ansvarsområde. Vores Lederaspirant-uddannelse er et godt eksempel på dette fokus. Vi uddanner vores unge ledertalenter i ”basis” ledelse og forretningsforståelse ved at arbejde med ledelsesteori og konceptforståelse. De undervises i faget ”Det personlige lederskab i detailhandlen”, der afsluttes med en eksamen, der giver 10 ECTS point.

billede af Morten Houmann
kvindelige ledere

Kvinder i ledelse

I forbindelse med at Coop har underskrevet Charter for flere kvinder i ledelse, Direktionens målsætning om flere kvinder i ledelse i Coop og et ønske om at sikre det fremtidige rekrutteringsgrundlag for ledere i virksomheden, besluttede Coop at starte et projekt for kvindelige ledere, der allerede havde udvist ønske og evner for ledelse. Efter en grundig intern analyse hvor barriererne for flere kvinder i ledelse blev kortlagt, blev forløbet for deltagerne fastlagt.

Kvinder i Ledelse består af en række kursusmoduler, netværksmøder og mentormøder.

Deltagerens udbytte skal være en større selvbevidsthed og mod på at tage et lederjob; et stærkere personligt lederskab; en personlig karriereplan; og opbygning af et netværk.

Uddannelsens målgruppe er kvindelige ledere i butik. Job- og erfaringsmæssigt er det målrettet salgsledere, souschefer og afdelingschefer fra Kvickly og SuperBrugsen samt souschefer og uddelere/butikschefer fra Dagli’Brugsen, Irma og Fakta.

MinUddannelse

Selvvalgt kompetenceudvikling er et andet eksempel på ansvarlighed inden for uddannelse. Coop har, for både butiks- og kontorområdet, slagter- og bagerområdet og lagerområdet, indgået overenskomstaftaler om både frihed og økonomisk støtte til selvvalgt kompetenceudvikling for medarbejderne og i et vist omfang mellemlederne.

Særligt MinUddannelse for butiks- og kontorområdet er kommet godt i gang i Coop. Den enkelte medarbejder har ret til samlet 2 ugers frihed til uddannelse. En uddannelses- og kompetencefond – hvortil Coop yder årlige aftalte bidrag – betaler for omkostningerne og yder løntabserstatning i uddannelsesperioderne.

Der er bevilliget frihed til og ydet økonomisk støtte til alt fra et malerkursus til en blomsterbinder-udddannelse. En medarbejderundersøgelse har vist, at på trods af, at der er tale om selvvalgt kompetenceudvikling lægger medarbejderne i nogen grad vægt på, at der er opbakning fra ledelsen til at tage fri til uddannelse. Det har bl.a. medført, at fonden har iværksat et større oplysnings og PR program, om de mange muligheder for at tage et kursus eller en uddannelse. Og konkret har fonden valgt at forhåndsstøtte et specielt udviklet kursus på Ubberup Højskole om det sunde og gode liv.

godtlivkursus

På den måde kommer både uddannelse og sundhed til at gå ansvarligt hånd i hånd i Coop.

Selvvalgt kompetenceudvikling skal ses som en ægte win-win situation: Medarbejderen får mulighed for at uddanne og kompetenceudvikle sig selv på områder, som har medarbejderens store interesse, og Coop får glade, positive og opkvalificerede kollegaer tilbage på arbejdspladsen, parat til at yde en indsats og bidrage positivt med nye erfaringer og kundskaber til glæde for alle – også kunderne.

I 2011 har MinUddannelse godkendt og støttet kompetenceudvikling for 65 medarbejdere.