6. Vi vil sikre det bredeste sortiment af MSC mærkede fiskeprodukter i danske dagligvarehandel

s Miljø & Økologi titelbillede
MSC-maerkede fiskeprodukter

Ansvarligt fiskeri

En lang række fiskebestande er truet af overfiskeri, fordi vi bliver stadig flere mennesker på jorden, og fordi vi har fået utroligt effektive fiskefartøjer, der bogstaveligt talt kan tømme havene.

Der findes en række love, der regulerer fiskeret på EU niveau, men disse love – der både skal tage hensyn til fiskerierhvervet og fiskebestande – er ikke nok i sig selv til at sikre et bæredygtigt fiskeri.

Derfor har der været et stigende pres på private aktører for, at de skal være med til at sikre fiskebestandenes overlevelse ved at stille krav til arter, fangstområder og fangstredskaber.

Det kan imidlertid være vanskeligt, for ikke at sige umuligt, for såvel private forbrugere som supermarkedskæder at gennemskue, hvilke fiskebestande der er forvaltet på en måde således, at de er bæredygtige.

Vores mål er derfor at sikre forbrugerne adgang til det bredeste sortiment af MSC-mærkede fiskeprodukter i dansk dagligvarehandel.

Get Adobe Flash player

En stigning på 32 produkter i 2011 viser, at Coop gør en stor indsats for at få så mange fiskeprodukter som muligt MSC mærket.

Der er dog et mindre fald i salget med en tilbagegang på 5 %, hvilket kan tilskrives vigende salg af et enkelt produkt.

Hvad er MSC?

MSC er en uafhængig mærkningsordning for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri.
MSC blev etableret i fællesskab af Unilever og WWF i 1997. I 1999 blev MSC mærkningsordningen organiseret som en selvstændig organisation.

MSC bygger på tre principper:

  1. Fiskeriet må ikke føre til overfiskeri, og for truede arter skal fiskeriet udføres på en måde, der fører til genopbygning af arten.
  2. Fiskeriet skal udføres på en måde, der bevarer havets økosystem.
  3. Fiskeriet er underlagt et effektivt forvaltningssystem, der respekterer lokale regionale og internationale love.

Coops fiskeliste

Vi har i 2011 arbejdet med en positivliste over, hvilke fiskearter vi kan sælge, uden at tage særlige hensyn. Listen er udarbejdet i samarbejde med vores kolleger i de øvrige nordiske Coops. Listen er baseret på blandt andet anbefalinger fra NGOér og ICES, som er en international organisation, der forsker og rådgiver om livet i havet.

Samtidig med positivlisten har vi identificeret en række fiskearter, som vi enten ikke vil sælge, eller som vi kun kan sælge hvis der opfyldes særlige krav. Vi stiller derfor særlige krav til, hvilke tun vi vil sælge, og der er fangstområder, hvorfra vi ikke vil sælge torsk. Vi har også stadig enkelte fiskearter, som vi håber på kan få en AFC-mærkning, der er en parallel til MSC, blot til opdrættede fisk. På denne måde kan vi sikre os, at de opdrættede fisk vi sælger er produceret på en forsvarlig måde. Det drejer sig eksempelvis om opdrættede varmtvandsrejer, hvor der er store udfordringer visse steder.

Coop og ål

Den mest omdiskuterede fiskeart er uden tvivl ål. Der er bred enighed om, at bestanden af ål er stærkt for nedadgående. Alligevel har vi i Coop valgt fortsat at forhandle danske opdrættede ål.

Årsagen er, at opdræt af ål medfører, at flere ål overlever i den danske natur, da opdrætterne er forpligtet til at sætte 20-25 % af de opdrættede ål ud i de indre danske farvande. For at opdrætte ål er det nødvendigt først at fange ålelarverne i Sydeuropa, hvorefter de vokser færdigt hos åleopdrætteren. Alternativt - hvis ikke ålelarverne var blevet fanget i Sydeuropa - ville kun nogle få procent overleve turen til Danmark, resten ville gå tabt i vandkraftværker, blive spist eller dø på anden vis. Der kommer derfor uden tvivl flere ål i de indre danske farvande. Spørgsmålet er, hvad der herefter sker.

Vi tror, at en del af de ål, der udsættes i de danske farvande, vandrer til Sargassohavet og formerer sig, og med den holdning mener vi, at danske opdrætsål er en del af løsningen - ikke en del af problemet. Dette synspunkt støttes af nogle forskere på DTU-aqua, som formentlig er dem i Danmark, der ved mest om ål. Det skal dog bemærkes, at der også er forskere, der mener, at den tvivl der er om, hvorvidt de udsatte ål vandrer og formerer sig, burde medføre at vi ikke forhandlede ål.

Vi vurderer løbende, hvorvidt vi stadig skal sælge ål i Coops butikker.